Wajong of………..

Ik had laatst een gesprek met een Wajonger. Hij, want dat is ie, is Wajonger omdat gebleken is dat hij een vorm van Autisme heeft. Intelligente jongeman met een fris uiterlijk en sportief gekleed. Je ziet het niet aan de buitenkant. Dat is ook gelijk het verraderlijke van sommige vormen van autisme, je ziet het niet maar het is er wel. Maar ik had dus een gesprek met hem. En dan zijn er wel degelijk kenmerken die laten doorschemeren dat deze jongeman anders is dan ik ben. En gelukkig maar want ik kan mezelf nauwelijks aan, laat staan 2 van types van mijn personage. Ik zal deze jongere voor het verhaal Aagje noemen. Omdat een naam nu eenmaal wat persoonlijker is.

Ik sprak Aagje omdat hij graag weer aan het werk wil. Hij is altijd aan het werk geweest in diverse ‘normale’ werkomgevingen maar dat was keer op keer geen doorslaand succes. Aagje is afgestudeerd HEAO’er bedrijfseconomie en heeft diverse administratieve functies vervult. Zijn laatste rol was, zoals hij het zelf omschrijft, boekhouder. Dat ging hem prima af. Ook zijn werk in andere functies zijn prima als je het CV en de aanbevelingen mag geloven. Aagje zelf geeft aan dat hij zich ook op z’n gemak voelde. Tot op een bepaalde hoogte. De boekhoudingen moeten voor een bepaalde datum klaar zijn. En dat was een minder leuke bijkomstigheid.

Aagje ging/gaat namelijk in zijn werk tot 8 cijfers achter de komma. Uiterst precies en accuraat maar wel tijdrovend. Althans in de rollen waar hij in een profitbedrijf in heeft gezeten. En als dan gevraagd wordt aan Aagje of het werk, wanneer er bijvoorbeeld op maandag aan begonnen wordt, vrijdag klaar kan zijn dan zei Aagje steevast; ja hoor. Want nee zeggen dat was er niet bij. Maar 9 van de 10 keer was Aagje niet op tijd klaar. Even een stapje opzij, ook bij niet autisten komt dit erg vaak voor, echter hier wordt anders mee omgegaan……

En als aan Aagje werd gevraagd waarom het dan niet klaar was dan was het antwoord; omdat het nog niet af is. Simpel, direct en correct geantwoord natuurlijk. Want zo zijn sommige autisten wel, recht door zee, eerlijkheid voorop. Daar kan de rest van de maatschappij nog wel een voorbeeld aan nemen. Maar…….in de commerciële wereld waar Aagje zat werd dat antwoord niet echt geaccepteerd.

En aangezien het niet bij één werkgever zo was maar bij meerdere kwam uiteindelijk de vraag zit Aagje wel goed? En wat bleek? Aagje zat prima! Alleen wist zijn omgeving niet hoe met Aagje om te gaan! Op welke manier ze Aagje het best tot zijn recht laten komen.  En daar zit hem nou net de kneep. Zouden ze dat wel weten dan hebben ze aan Aagje de werknemer in hun gelederen die iedereen wel wil. Namelijk; betrouwbaar, niet of nauwelijks ziek, recht door zee, zeer secuur en toegewijd. Ja hij is wel zo secuur dat hij soms wat langer over een opdracht doet dan iemand met dezelfde opleiding die niet autistisch is. Maar als de omgeving, de opdracht of het schema daarop aangepast kan worden heeft men goud in handen. En dat besef is er helaas nog niet.

De potentiele werkgevers die ik spreek, en dat zijn er best veel, zijn huiverig. Een wajongere brengt toch eigenlijk alleen maar meer met zich mee? Extra aandacht, inspanning en dus tijd en geld? Ja en nee! Als werkgever moet je voornoemde inderdaad investeren. Maar is het niet zo dat je dat als werkgever altijd zou moeten doen? Wat is dan het verschil?

De ‘normale’ werknemer krijgt vaak minimale aandacht en ondersteuning. Wordt het diepe ingegooid en zal met vallen en opstaan zijn/haar taak binnen de organisatie moeten inruimen en vervullen. Wat wordt vergeten is dat dit gepaard gaat met fouten of missers, klinkt anders, die ook tijd en geld kosten. Missers die soms door diezelfde persoon hersteld kunnen worden ten kostte van andere zaken. Aandacht geven aan de persoon in kwestie is ten alle tijde van belang. Weten in welke omgeving iemand terecht komt ook. Weten wat je van iemand verwacht ook! Onuitgesproken verwachtingen leiden al veel te vaak tot pijnlijke situaties.

Als we weten wat het is dat speelt bij een autist als Aagje kunnen we ons en de omgeving zodanig aanpassen dat Aagje prima past. Voorop gesteld, we moeten bereid zijn dit te willen, bekend worden met deze doelgroep is een begin. Er zijn mensen, instellingen die u als lezer en ik hoop natuurlijk dat dit door vele werkgevers gelezen wordt, aan de juiste informatie kunnen helpen. Ik ben er vanuit mijn professie enorm van overtuigd dat deze doelgroep heel graag wil. En als ik zie hoe nieuwsgierig Aagje is……..komt helemaal goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram