Klimaatverandering

Het is even geleden maar ik ben er weer hoor! Eigenlijk en feitelijk ook niet weggeweest. Maar soms nemen andere zaken je zodanig in beslag dat je niet toekomt aan bloggen.

Vandaag zie ik op Facebook een, niet al te nieuw stuk, voorbij komen in Vrij Nederland door Vera Keur en Theo van Stegeren over klimaatexpert Clive Hamilton en zijn boek Requiem for a Species Nou ben ik niet echt thuis in dit hele gebeuren maar ik schrik er toch wel van. Er schieten toch zaken door mijn hoofd als wanneer is het zover, is er nog toekomst voor onze kinderen? Zijn we zo egoïstisch geweest in de voorgaande jaren?

Terug naar vroeger kan niet zegt deze Clive Hamilton, kijk dat snap ik dan weer wel. Daar hoef je geen geleerde voor te zijn. Dat wordt natuurlijk anders als je diep geloof hebt in de DeLorean DMC 12 van Marty McFly en Dr. Emmet Brown in de trilogie Back to the Future. Voor ons destijds science fiction. Waar we in de jaren 80 zaken voorbij zagen komen die inderdaad science fiction waren, zijn ze nu heel normaal. Mobiele telefoons, magnetron, elektrische auto’s, tablets en nog veel meer. Vooruitgang is dat. Maar als ik dan lees wat deze vooruitgang ons gaat kosten…………..Is het dat wel waard? Kunnen we dan echt niet anders dan vooruitgaan en onszelf systematisch vernietigen?

Wordt het voor onze kinderen dan pappen en nathouden? Als je het stuk en vele andere stukken gerelateerd daaraan, mag geloven wel. We hebben de techniek, kennis en benodigdheden om inderdaad te gaan pappen en nathouden. Maar is dat genoeg? Ik zie al een beeld van Under the Dome………..Mensen Under the Dome bouwen een nieuwe toekomst op. De mensen buiten de Dome sterven langzaam uit. Hoezo science fiction? Of is dit doemdenkerij?

Ons menselijk ras, zo is al jaren gebleken, heeft het vermogen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ja dat zal ook onder deze omstandigheden het geval zijn. Want…..ik ben positief gestemd. Ik kan natuurlijk, zoals al velen hebben gedaan, de handen ten hemel werpen en me vertwijfeld af gaan vragen of we er morgen nog zijn. Dat is overigens sowieso per persoon verschillend. Er zijn mensen die zeggen dat Clive hen de hoop op een toekomst heeft ontnomen door dit schrijven…………..Ik ken deze mensen niet persoonlijk maar vraag me oprecht af welk toekomst beeld deze mensen überhaupt hebben. Leven bij de dag is natuurlijk niet voor een ieder weggelegd maar het beste en mooiste halen uit de momenten die je gegund zijn zou een ieder wel in overweging kunnen nemen lijkt me.

Klimaat, een onderdeel van de meteorologie. Klimaatverandering onderdeel van discussie wereldwijd. Is het de politiek die ons in de maling neemt? De Illuminatie die het een en ander nog te goed hebben van dees en geen? Of spreekt Clive gewoon de waarheid? Wat de toekomst ook moge brengen, we zijn er zelf, mede, verantwoordelijk voor. Dus maak er wat van! Cheers loeterrs. Mocht je geïnteresseerd zijn, het stuk is hier te lezen. Het boek hier te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram