Winter in Nederland en wat dies meer zij

Op het moment van schrijven hebben we net een fikse nachtvorst achter de rug. Sommige mensen moesten wel 10 minuten krabben om de auto rijklaar te krijgen. 10 Minuten! En dat op een mensenleven. Niet te doen. En er staat ons nog wat te wachten, als je de voorspellingen mag geloven. Voor het eerst in jaren weer een strenge winter? Zal mij benieuwen. Al drie jaar achter elkaar hebben we, voor Nederlandse begrippen, een zachte winter. Ik ben een telg van de 60’er jaren, dan ben je andere winters gewend. Nog even en een heleboel kinderen hier in Nederland weten niet meer wat strenge vorst is.

Even terug in de tijd, geschiedenis voor de jeugd van nu, herinneringen voor mijn leeftijdsgenoten en ouder.

Winter 1978/1979. Een winter met veel kou en maar liefst 3 zware sneeuwstormen. Half, nee heel Nederland ontwricht. We konden ineens, net als de Eskimo’s, Iglo’s bouwen. Niet eentje maar een heel dorp. Zoveel sneeuw. Thuis kwamen we tot de ontdekking dat de kozijnen, met daarin nog enkel glas, niet overal sluitend waren. De sneeuw werd door de niet aflatende storm door alle kiertjes naar binnen geblazen. Ook bij de voor en achterdeur wist de sneeuw haar weg naar binnen te vinden. Op oudejaarsdag was de temperatuur overdag -10 en de gevoelstemperatuur nog veel lager. Ga dan maar eens als kind lekker rotjes afknallen…………

Hadden we 30 december al een flinke sneeuwstorm gehad, 2 januari diende de volgende zich aan. Opnieuw lag een groot deel van Nederland lam. Het dorp van Iglo’s begon zo langzamerhand op een kleine stad te lijken. Maar we waren er nog niet. De zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw moest nog komen. Op 14 februari werd Nederland compleet stil gelegd door deze sneeuwstorm. Niks geen Valentijnsdag, hartjes over een weer of brieven van stille aanbidders. Meters sneeuw! Op sommige plaatsen in Nederland werd de sneeuw tot aan de dakramen opgeblazen. Thuis moesten we heel voorzichtig de voordeur openen om te voorkomen dat een muur van sneeuw naar binnen zou vallen. Het grootste deel hebben we gelukkig buiten kunnen houden.

Het noorden van Nederland werd hard getroffen. Minder hard overigens dan Duitsland en Denemarken. Huizen, treinen en zelfs bulldozers zijn ingesneeuwd. Krantenkoppen uit die tijd onder andere ‘Noodsituatie in het noorden’ ‘Openbaar leven ontwricht’. In noord Duitsland spreekt men zelfs van een ‘sneeuwramp’.

Dat was nog eens winter in Nederland. Niet dat de boel nu gelijk weer ontwricht moet worden of huizen, treinen en andere zaken verdwijnen onder de sneeuw. Maar de winters van de laatste tijd….

Praten doen we ook niet over de winter of het winterse weer in aanloop. Nee als we het aan winter gerelateerde zaken hebben dan hebben we het over Sinterklaas en zijn trouwe metgezel. Die overigens, als u dit leest, al lang terug is met z’n stoomboot. Waarschijnlijk wel onder begeleiding van de Koninklijke Marine. Want je weet nooit!

En dan vooral gepraat over de huidskleur van zijn metgezel. Ik gebruik bewust ‘metgezel’, knecht klinkt ook weer zo…….slaafs toch? Zullen we het anders daar even over hebben.

Laten we gewoon de huidskleur even voor wat het is. Knecht……knechten. Voor een uitgebreide definitie verwijs ik u graag naar de beschikbare bronnen op het wereldwijde web, of gewoon een encyclopedie.  In het kort; knechten = tot dienstbaarheid onderwerpen. Klinkt toch ook niet tof? Maakt de huidskleur toch helemaal niks meer uit!

Wat wil ik hier nou meer zeggen? Nou gewoon, laten we alstublieft ophouden een kindertraditie om zeep te helpen. Iedereen heeft gelijk. Er zijn genoeg ‘aparte’ zaken op de wereld. Zo is het verboden om in Pennsylvania USA buiten op een vriezer te slapen………kan je de vriezer warmte geven, mag het niet.

Nog een paar dagen en dan is het kerst. Ook steeds meer ingevoerd in ons land. Steeds vaker pakjes onder de kerstboom. En in sommige gezinnen is het EN Sinterklaas EN Kerst. En als het kan waarom niet. Zijn beide prima gelegenheden tot het gezellig samenzijn met familie en/of vrienden. Niet moeilijk over doen. Overigens vraag ik mij wel af waarom de Kerstman rendieren heeft in plaats van bijvoorbeeld elanden of paarden. Wat hebben de rendieren meer dan bijvoorbeeld de paarden? Of anders geredeneerd wat hebben de paarden NIET wat de rendieren wel hebben? En waarom moet Rudolph zo nodig die rode neus hebben? En niet zoals alle anderen een zwarte neus? Daarover nadenkend………..

Wat een onzin toch allemaal. De wereld staat aan de vooravond van of is al in een nieuwe koude oorlog en dan gaan we het over dit soort zaken hebben? Kom nou! We kunnen de stromen vluchtelingen in Europa niet aan. Deze mensen komen soms op plekken waar u en ik nog niet dood gevonden willen worden. IS is druk doende dat tot uitvoer te brengen waar zij in geloven. Hun eigen interpretatie van de Islam verspreiden gaat wel heel erg ver. Laten we zaken alstublieft in het juiste perspectief zien.

Ik hoop van ganser harte dat we Kerst kunnen vieren zonder aanslagen en de daarmee gepaard gaande ellende. Tenslotte mogen wij ons gelukkig prijzen niet midden in het oorlogsgebied te zitten en niet wetende of je überhaupt de Kerst nog haalt. En wij mogen onze handen dichtknijpen om Kerst te mogen en kunnen vieren met familie en vrienden in je eigen vertrouwde omgeving of in de geborgenheid van familie of vrienden.

Persoonlijk prijs ik me ook gelukkig niet te maken te hebben met dierbaren die ernstig ziek zijn en die in onzekerheid de laatste weken van het jaar in gaan.

Ik wens diegene die hier wel mee te maken hebben of zelf ziek zijn enorm veel sterkte in deze periode.
Verder wens ik u allen hele fijne feestdagen en een goed, gezond, succesvol en gelukkig 2016 toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram