Opeens heb je het!
Je moet er maar opkomen, ondernemer worden. Jaren geleden had de NS een werving spotje voor conducteurs; ‘Opeens heb je het. Je wordt conducteur!’ Met resultaten die geen mens had verwacht. 51.000 keer werd er gereageerd via de telefoon, 19.500 informatiepakketten werden verzonden, 7.744 sollicitaties kwamen binnen en 412 conducteurs werden aangenomen. Opeens heb je het. Je wordt ondernemer! Een slogan die best eens gebruikt zou kunnen worden. Maar zomaar ondernemer worden? In Nederland kost het je gemiddeld 10 opstartdagen en 6 procedures voordat je ondernemer bent. Gemiddeld, want in sommige branches duurt het veel langer. Ik concludeer hieruit dat je dus ambitie moet hebben om ondernemer te worden.
Ambitie
Goed dan heb je ambitie. Voor de betekenis hiervan verwijs ik je graag hier naar toe. Maar is ambitie genoeg? Je hebt toch ook een reden nodig om ondernemer te worden? Of zie ik dat verkeerd? Wat drijft jou om ondernemer te worden? In een open discussie op B2Bcontact valt te lezen dat er verschillende betekenissen worden toegekend aan ambitie. Ook valt daar in de poll te lezen dat van de, helaas maar, 23 stemmers, 34,8% aangeeft altijd al voor zichzelf te willen beginnen en 26,1% kiest voor de vrijheid blijheid. Valt dat dan ook onder ambitie? Wat mij betreft wel. Tenslotte streef je ergens naar. Maar is altijd al voor jezelf willen beginnen dan een goede reden? Dat is een vraag van andere orde. Simpelweg omdat die door iedereen anders wordt beantwoord. Eigenlijk is altijd al voor jezelf willen beginnen de ambitie en niet een reden. De redenen lopen nogal uiteen.
Redenen
Ik wil meer geld verdienen dan bij mijn huidige werkgever, daarom begin ik voor mezelf. Vaak gehoord, maar of dat een goede reden is? Vrijheid, blijheid……nou daar zijn de meningen ook aardig over verdeelt. “Iets” zegt je voor jezelf te gaan beginnen. Dat iets komt voort uit talent, vakmanschap, gat in de markt, ontevredenheid met de huidige situatie, het denken beter te kunnen doen dan een ander, iets toe te kunnen voegen aan onze maatschappij or whatever. De redenen schuilen dus in dat iets. Stel je bent een enorm goede schilder, je baas waardeert je niet zo zoals jij dat graag zou willen, maar je ‘zwarte klanten’ des te meer. Dan roept zo’n klant eens ‘waarom begin je niet voor jezelf’. En jij denkt, ja waarom niet. Laten we de opstartfase maar even laten voor wat het is. Ineens sta je als zelfstandige op de ladder tegen uurtje factuurtje te schilderen. Over de reden heb je misschien niet eens goed nagedacht. Je hebt het ‘gewoon’ gedaan. En zo is het menig ondernemer vergaan. Gewoon doen, maar ja…….
De ondernemer
En dan ben je ineens ondernemer, zakenman, zakenvrouw of entrepreneur! Of toch niet? De meningen over de betekenis van ondernemer lopen enorm uiteen. Vast staat dat het een persoon is die ‘iets’ onderneemt en daarmee op wat voor manier dan ook een zakelijke en een maatschappelijke bijdrage levert. En laten we dat vooral zo houden. Laten we ‘de ondernemer’ niet in een hokje plaatsen. Tuurlijk is de ene ondernemer de andere niet maar respecteer dat en hang er geen label aan. We leven, gelukkig, in een vrij land. Het kan toch niet zo zijn dat we in een democratie onze vrijheid op het ondernemerschap verliezen doordat we onze eigen onderdrukker hebben gekozen? En dat deze onderdrukker bepaalt wie wel of geen ondernemer is? Respect voor iedereen die onderneemt in welke vorm dan ook. Overigens; respect verdient iedereen, daar valt of staat onze samenleving mee.