Zwolle wacht tot het rode licht gedoofd is

Er kan nog een boot komen……….

Ja lach maar, het is uiterst vervelend. Sinds enige tijd ga ik regelmatig over de Mastenbroekerbrug die ons mooie Stadshagen verbindt met de stad Zwolle. De keren dat ik er dan over heen ga zijn in die uren dat heel veel andere mensen dat ook doen. Ze noemen dat ook wel de spitsuren. Ik verbaas, irriteer en erger me dan ook mateloos als ik de brug open zie staan. De lange rij met auto’s, vrachtauto’s, fietsers, bromfietsers en andere niet over het water voortbewegende voertuigen komen bijna moedeloos over als er een zeilbootje voorbij komt waarvan de mast niet naar beneden is te halen. De top van de mast komt zegge en schrijven 70cm boven het wegdek uit! De wat oudere mensen op het bootje kijken lachend omhoog en zijn zich zo te zien van geen kwaad bewust. Of ze lachen ons gewoon uit, dat kon ik even niet zien van die afstand. Ik bedoel maar, waar hebben we het over.

Kijk voor de beroepsvaart kan ik me nog wel indenken dat de brug ons even een halt toe roept en dat de schipper zo snel mogelijk de brug probeert achter zich te laten om ons landrotten verder vooral niet tot last te zijn. Maar voor de pleziervaart? Kom nou toch gemeente Zwolle! Als in de spits de brug open gaat voor pleziervaart is het al voorgekomen dat er een file ontstaat vanaf de slagboom van de brug tot aan de rotonde richting Hasselt and beyond! De rij voertuigen die dicht bij het bordje ‘brug open, motor af’ staan zullen dat ook zeker doen. Dan heb je nog de auto’s met het ‘stop and go’ principe en daarna…… één bonk milieu overlast. Nog los van wat het nog meer met zich meebrengt.

Zwolle groenste stad van Europa staat er bij binnenkomst bij de rotonde te lezen. Daar moeten we zeker met z’n allen trots op zijn. Maar zoiets raars als files veroorzaken door het openen van een brug voor de pleziervaart/recreatie vaart in de spits……daar mogen we ons best voor schamen. Ja zo ben ik ook wel weer; ik zeg bewust ‘z’n allen en ons’ ik draag als rasechte Zwollenaar ‘mijn’ stad een warm hart toe. Ik doe ook altijd mijn best Zwolle positief uit te dragen maar net als in een goede vriendschap of huwelijk moet je elkaar natuurlijk ook kunnen vertellen waar het op staat. Nogmaals de brug open voor plezier-/ recreatievaart is pure onzin.

Vaste openingstijden voor de pleziervaart voor en/of na de spits en beperkte doorgang voor de beroepsvaart tijdens de spits. Het gaat wellicht iets te ver om alles zodanig te veranderen dat er een wetswijziging aan te pas moet komen maar aanpassen kan toch? En kom op zeg, wees nou eerlijk Zwolse politiek, het is toch te gek voor woorden als er, met alle respect voor de eigenaren, 2 ielerige zeilbootjes voorbij komen waarvan de masten net, maar dan ook echt net, boven het wegdek uitkomen en er dan aan weerszijden van de brug, in voorkomende gevallen, meer dan 100 voertuigen staan te ronken. Overigens zijn het niet alleen de zeilbootjes hoor. Ik heb mijn eigen moeder, een bejaarde dame van dik in de 80, ook voorbij zien komen op een pleziervaart van, hoe toepasselijk, Jan Plezier. En ook die kan best voor of na de spits voorbij tuffen. Sorry Mam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram