Van vuil verschoond

Zeven uur gaat de wekker. Voor de eerste keer. Half geeuwend naar de badkamer strompelend besef ik me dat ik het geluid hoor van regen. En niet zo’n beetje. Met bakken komt het hemelse water naar beneden. Waar het de grond voed en samen met de zon nieuw leven laat ontstaan. Wat dat dan ook moge zijn. En kijk ,dat er iets groeit en later ook bloeit, prima. Maar laat het dan regenen op het moment dat ik NIET de honden uit moet laten.

Ja ik weet, we hebben er zelf voor gekozen om die 2 belhamels in huis te halen. Overigens heeft u, niet hondenbezitter, wellicht ooit gekozen voor kinderen en bent u in de gezegende omstandigheid geweest deze ook op de wereld te zetten. Welnu vooraleer u tot de som komt de honden weg te doen om zo het probleem op te lossen, wil ik u verzoeken na te denken over uw op de fiets wegbreng momenten met uw kinderen in de stromende regen. Snapt u?

Om alvast te wennen aan het met bakken naar beneden komen is het een goed plan onder de douche te gaan staan. Het best simuleer je dat natuurlijk met water wat, qua temperatuur, nagenoeg gelijk is aan dat van het regenwater buiten. Maar………dat gaat me net iets te ver. Na een warme douche kleed ik me aan en bereid me voor op het echte werk. Met de oude joggingbroek aan loop ik de trap af om onder aan de trap te worden begroet door 2 doldrieste husky’s . Je snapt het niet. Zij hebben een vele malen beter gehoor dan ik heb. Zij horen toch ook dat het met bakken de lucht uit komt? Nou dan. Kap met enthousiast doen.

Het moet er toch van komen. De stevige (berg)wandelschoenen floppen soepel over mijn voeten, de regenjas geeft weerstand. Die lijkt meer te zeggen ‘doe het nou niet’ ik hijs de honden in het tuig en gaan met die banaan.  Als ik 4 seconden later met ze aan de stoeprand sta (ze moeten altijd wachten met oversteken) en ik zachtjes ‘oké’ zeg, ten teken dat ze mogen oversteken, gaat dat al niet echt enthousiast. Ook zij hebben het duidelijk  wat minder naar hun zin. Terecht. Ze zijn in no time van Husky veranderd in zeehond. Afijn, ik start mijn ronde met de honde.

Ik ben nog geen 10 meter onderweg of ik zie het eerste vuil in de berm liggen. Het is net of met dit hondenweer alles meer in het zicht komt te liggen. Of ik ben deze morgen natuurlijk retescherp! Maar dat komt in de regel niet voor, voor 08:00 uur. Dus is het de regen. Het vuil is een folder en nog iets papierachtigs. Iets verderop liggen lege plastic flesjes waar voorheen energy drank  in heeft gezeten. Weer verder leeg pakje shag, blikjes, flesjes, papier, plastic tassen etc. Waarschijnlijk heeft het met mijn algehele gemoedstoestand van dat moment te maken maar verdrietig wordt ik er wel van. Wat een rotzooi in mijn directe omgeving.

Zwerfvuil! Zou het er anders hebben gestaan was er waarschijnlijk veel meer aandacht voor geweest; zwerfuil.

Ik sta iedere keer als ik er langs rijd weer versteld van de hoeveelheid afval die men weggooit in de bocht bij de afrit Arnhem centrum komende vanuit Zwolle. Niet normaal, een container vol zooi ligt daar voor het oprapen.

Heb mij nooit beseft dat er ook bij ons zoveel zooi in de directe omgeving ligt. Niet normaal. Waar komt dat vandaan? Hoe kan dit? Wie heeft er geen idee van wat hij/zij doet bij het weggooien van een plastic flesje?

Gewoonweg asociaal. Dat er personen zijn die zoiets doen. En dan kan ik me er heel druk over maken, wat ik soms ook wel doe. Maar zin heeft het niet. Als grote campagnes als ‘met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak’ al niet helpen dan ben ik roepende in de woestijn.

Maar hé, ik zou ik niet zijn als ik toch roep. Want helemaal niets doen is niet echt iets voor mij. Misschien moeten we met z’n allen maar weer eens, na 7 jaar, de zwerfvuilactie op touw zetten.

Gewoon met een paar mensen per straat, wijkdeel, weet ik veel de boel opruimen. En al schrijvend dacht ik kom, ik kijk even op de site van de Rova, misschien kunnen zij faciliteren. En wat zie ik daar? Rova is, eigenlijk zoals het hoort, goed bezig.

Kijk maar eens op de website www.mooi-schoon.nl En kom dan ook in actie tegen zwerfvuil. Velen gingen u voor.  Uiteraard kunt u zelf ook een actie aanmaken. Misschien zit uw wijk of wijkdeel er al tussen. Kom op doe mee.

Het is toch mooi als we van vuil zijn verschoond?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram