Aan de andere kant van de (sollicitatie)brief

Aanleiding

Sinds enige tijd ben ik, na jaren van zelfstandigheid, aan het solliciteren gegaan. Uiteraard niet om mijn horizon te verbreden maar om bedrijfseconomische redenen en laten we het houden op gezondheid redenen. Nu is er in beginsel natuurlijk niks mis met solliciteren. Al ligt het voor de een wellicht wel even wat anders dan voor de ander. Als je van baan wil veranderen en solliciteren geen moeten is gaat het toch anders dan wanneer er ontslag in de lucht hangt of wanneer de werkgever failliet gaat of zoals in mijn geval er toch brood op de plank moet komen in roerige tijden. Anyhow, aan het solliciteren dus.

Voorbereiding

Ik mag dan ervaren zijn, dat wil niet zeggen dat ik de kunst van het solliciteren in de vingers heb gehouden. Het is ook best onwennig om na ruim 14 jaar weer eens een sollicitatiebrief op te stellen. Goed, aan de slag. Eerst mijn CV updaten, want die was best outdated al zeg ik het zelf. Gelukkig weet ik hoe je een CV in elkaar zet, niet alleen een opsomming van feiten maar een document waarin je jezelf adverteert. Alleen wordt het een chronologisch CV of een vaardigheden CV? Niet op de hoogte van het verschil? Een chronologisch CV spreekt eigenlijk voor zich. Je begint met je contact gegevens, gaat door naar je profiel om vervolgens je werkervaringen op te kloppen, door naar opleidingen en daarna is het eigenlijk een keuze veld. Persoonlijk ga ik na de opsomming van de opleidingen door naar de cursussen en overige opleidingen maar je mag van mij ook prima eerst je vaardigheden en competenties noemen. Nevenactiviteiten en nee daar wordt niet mee bedoelt activiteiten die je onderneemt met je neven:-) die moeten zeker vermeld worden. Kan voor een recruiter of HR/P&O medewerker heel interessant zijn om te weten wat je naast je werk nog meer doet. Als laatste natuurlijk interesses en overige relevante informatie. Alle cursief gedrukte elementen zijn van belang in een chronologisch CV. Ik hou het op deze versie en update mijn CV. Klik de links voor een voorbeeldvaardigheden-cv of voorbeeldchronolog-cv-1

Solliciteren

Ik ben zo ver, jij ook? Solliciteren! Maar ik weet even geen pakkende tekst. Mijn motivatie om te solliciteren? Ik zou het bij god niet weten! Met andere woorden; denk na voor je gaat solliciteren. Welke functies wil ik op solliciteren, welke bedrijven passen bij mij, wil ik ver reizen, past het aangebodene bij mijn arbeidsethos? Vragen die je positief moet kunnen beantwoorden. Het is net als met autorijden, bij twijfel niet inhalen ofwel niet solliciteren. Maar inmiddels hebben we de knop omgezet en zijn we aan het solliciteren geslagen. Wanneer je begint is de opening van de brief heel belangrijk. Aan de andere kant van de brief zitten is in mijn geval wel een beetje gunstig. Ik weet waar men zoal op let. Heb je de vacature goed gelezen, komt ie weer, weet waar je op solliciteert! Bovenal wees origineel, tuurlijk ik heb het ook wel gedaan hoor ‘met veel belangstelling blablabla’ maar origneel? Kijk, dat je belangstelling hebt is de ontvanger wel duidelijk anders had je sowieso niet gesolliciteerd. Lees over het bedrijf, kijk of ze wellicht prijzen hebben gewonnen, sportief zijn, vindt en bind. Refereer in je opening naar zoiets en motiveer je redenen. Ik ben er nu echt klaar voor, schrijf mijn brief en ga met mijn armen over elkaar wachten op de reactie van de andere kant.

De reactie(s)

Natuurlijk ben ik niet met de armen over elkaar gaan zitten wachten. Dat zou nog eens naïef zijn. Maar reageren doen ze evenmin! En feitelijk is dat de reden van dit blog. Het niet reageren van werkgevers op sollicitatiebrieven! Dat je niet 2 uur na je online sollicitatie of 2 dagen na je post een reactie krijgt is niet gek. Dat het soms wat langer duurt is ook niet erg maar het volledig uitblijven van reacties is toch van de gekke? Of ligt dat aan mij? De arrogantie, nalatigheid, de on-professionaliteit, onkunde, het niet de juiste mensen op de juiste plek hebbend en de onwetendheid! Roep het maar. Ik kan er niet goed mee om gaan. Sterker nog, ik vind het ronduit schandalig dat er bedrijven zijn die dit doen. En laat ik wel zijn natuurlijk kan er eens iets mis gaan in een mailbox of bij de post! Heb ik alle begrip voor! Maar ik maak natuurlijk ook gebruik van Social Media en daar zijn de mogelijkheden schier onbeperkt als het gaat om contact. En zelfs dan nog geen reacties. Inmiddels ben ik de boosheid wel voorbij maar kan het toch ook niet laten een paar van de grotere bedrijven gewoon even te noemen:

Ik wil natuurlijk afsluiten met iets positief en dat zijn de bedrijven die A) goed en leuk reageerden en B) raad ik aan om regelmatig even de sites te bezoeken;

,
Een reactie op “Aan de andere kant van de (sollicitatie)brief”
  1. Beste Nick, wat jij in 2 dagen aan boosheid hebt opgebouwd doordat men niks laat weten heb ik nu 1,5 jaar gehad … frustratie ten top maar het belangrijkste is dat je in je eigen kunnen blijft vertrouwen…. het gevolg eindelijk een postieve reactie en een baan ook al is dat via een uitzendbureau !

    groetjes Richard Scheepens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram